Sappige survivor biedt onvoorwaardelijke steun
Stel: de omstandigheden maken het leven niet makkelijk voor je. Je kunt niet anders dan beknibbelen op verzorging, voedsel en luxe elementen. Maar je redt het wel. Sterker nog: eigenlijk ben je een meesteres in het aanpassen aan de omstandigheden! Jou krijgen ze niet klein! Dan is het toch niet meer dan juist dat je wordt uitgeroepen tot Woonplant van de maand? Omdat ze probleemloos aan bovengenoemde beschrijving voldoet is dat in juni dus de Succulent.
Ongekroonde koningin van het assimileren, zo zou je de Succulent ook wel kunnen noemen. Ze is beter bekend onder de noemer vetplant en dankt haar officiële naam Succulent aan het Griekse woord succus, wat sap betekent. Terechte naam: ze is namelijk een sappige plant, gespecialiseerd in het vasthouden van water. Dat water kan voor haar van levensbelang zijn, want oorspronkelijk komt ze voor in gebieden die worden geteisterd door droogte. Daar slaagt zij er als een van de weinigen in om haast probleemloos de elementen te trotseren.
Weinig florissante omstandigheden
Eigenlijk is de Succulent geen aparte plantenfamilie. Wel is het zo dat Succulenten, dus planten die water kunnen opslaan in wortel, stengel of blad, voorkomen in tientallen verschillende plantenfamilies. Sommige families kennen slechts een paar succulente soorten, anderen bestaan weer bijna helemaal uit Succulenten. Bekend voorbeeld van Succulenten zijn Cactussen. Die weten maar al te goed hoe belangrijk het is om water op te slaan om te kunnen overleven in weinig florissante omstandigheden.
Echte knokker
Met een Succulent haal je dus een echte knokker in huis. Een rustige kostganger, die weinig aandacht en verzorging van je vraagt. Saai? Absoluut niet! We hebben hier weliswaar niet te maken met een veeleisende diva met veel noten op haar zang, maar wel met een sterk karakter in de categorie ‘stille wateren, diepe gronden’. Je moet er wat voor doen wil je haar leren kennen, maar dan heb je ook wat. Namelijk een betrouwbare, robuuste steun en toeverlaat die haar eigen boontjes wel dopt.
Lichte standplaats
Het enige dat ze van je vraagt is een lichte standplaats. Felle zon wordt in sommige gevallen toegejuicht, maar andere soorten kunnen daar juist niet tegen. Qua temperatuur vindt ze alles prima. Regelmatig water geven in de zomer, hooguit maandelijks in de winter. Liever te weinig dan teveel: rottende wortels zijn nog te vaak de oorzaak van vroegtijdige sterfte. Wanneer je hiermee rekening houdt zullen haar aanwezigheid en steun onvoorwaardelijk zijn.
Woonplant van de maand
De Succulent staat deze maand in het middelpunt van de belangstelling als Woonplant van juni. ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de Nederlandse woonkamer.
Kijk ook eens naar de volgende berichten:
Hoeveel kerstlampjes heb je nodig voor in de boom? En welke soorten kerstverlichting zijn er?
Lees meer...In deze blog leer je meer over vijf winterbloeiers die jouw tuin doen stralen, zelfs in de koudste maanden.
Lees meer...In deze blog ontdek je de vijf mooiste kerstplanten voor binnen die je niet mag missen.
Lees meer...De Amaryllis, met haar majestueuze bloemen en elegante uitstraling, is een geliefde plant onder bloemenliefhebbers.
Lees meer...