• Service en kwaliteit
  • Groot assortiment
  • Aantal m2 = 7.000m2
  • Net even anders
Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Groener dan aan de overkant: een gazon stappenplan

Groener dan aan de overkant: een gazon stappenplan

Met mei om de hoek is het tijd om uw aandacht te vestigen op dat uitgestrekte groene tapijt in uw tuin - uw gazon. Een weelderig groen gazon is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een teken van een gezonde tuin. Maar hoe bereikt u dat perfecte gazon? Geen zorgen, tuincentrum de Oude Tol staat klaar met een uitgebreid stappenplan om uw grasmat groener te maken dan die aan de overkant.

Gazonkalender

Om u op de goede weg te brengen, is het vast goed om te weten wat u wanneer doet:

  • Mei t/m juni: Beluchten, verticuteren, bemesten en zaaien.
  • Juli t/m augustus: Besproeiing op peil houden, onkruidbestrijding en regelmatig maaien.
  • September t/m oktober: Blijf besproeien, maaien en controleer op ziekten en plagen.
  • November t/m april: Verminderde activiteit, maar blijf alert op gazononderhoud, zoals bladruimen en winterbescherming.

Stap 1: Grondanalyse

Een gezond gazon begint bij gezonde grond. Voordat u aan de slag gaat met het verbeteren van uw grasmat, is het essentieel om de bodemcondities te begrijpen. Neem een monster van uw grond en laat deze testen op pH-niveaus en voedingsstoffen bij uw lokale tuincentrum of universiteit. Op basis van de resultaten kunt u gerichter handelen.

Stap 2: Beluchten

Een van de meest verwaarloosde aspecten van gazonverzorging is beluchting. Door het beluchten van uw gazon verbetert u de lucht- en watercirculatie in de bodem, waardoor de wortels van het gras beter kunnen ademen en groeien. Gebruik een beluchter of verticuteermachine om kleine gaatjes in de grond te maken.

Stap 3: Verticuteren

Na het beluchten is het tijd om te verticuteren. Hiermee verwijdert u mos, dood gras en andere organische materialen die zich hebben opgehoopt op het oppervlak van uw gazon. Dit bevordert een gezonde groei en voorkomt verstikking van het gras.

Stap 4: Bemesten

Nu uw gazon klaar is om voedingsstoffen op te nemen, is het tijd om te bemesten. Kies een hoogwaardige meststof die geschikt is voor uw bodemtype en het seizoen. Breng de mest gelijkmatig aan volgens de instructies op de verpakking om overbemesting te voorkomen.

Stap 5: Zaaien

Als er kale plekken in uw gazon zijn, is het tijd om te zaaien. Gebruik graszaad dat geschikt is voor uw regio en bodemtype. Zorg ervoor dat de zaden goed contact maken met de bodem en houd ze vochtig totdat ze ontkiemen.

Graszoden bestellen
 

Stap 6: Water

Een regelmatige en diepe besproeiing is essentieel voor een gezond gazon. Geef uw grasmat één tot twee keer per week water, bij voorkeur vroeg in de ochtend om verdamping te minimaliseren. Pas de irrigatie aan op basis van het weer en de behoeften van uw gazon.

Stap 7: Onkruidbestrijding

Houd ongewenste kruiden op afstand door regelmatig te wieden en gebruik te maken van onkruidverdelgers indien nodig. Wees voorzichtig bij het gebruik van chemicaliën en volg altijd de instructies op de verpakking om schade aan uw gazon te voorkomen.

Stap 8: Maaien

Een regelmatig maairegime draagt bij aan een gezond gazon. Stel uw grasmaaier in op de juiste maaihoogte voor uw grasvariëteit en maai niet meer dan een derde van de graslengte in één keer af. Vergeet niet om de maaimessen scherp te houden voor een nette snede.

Stap 9: Onderhoud en controle

Blijf alert op tekenen van ziekte, plagen en andere problemen in uw gazon. Regelmatig onderhoud en controle helpen om potentiële problemen vroegtijdig te detecteren en aan te pakken voordat ze zich verspreiden.

Alles voor uw gazon shop u bij tuincentrum de Oude Tol!

Met dit uitgebreide stappenplan en de bijbehorende gazonkalender bent u goed op weg naar een weelderig groen gazon dat de buren jaloers zal maken. Vergeet niet dat consistentie en toewijding de sleutel zijn tot een gezond en mooi gazon. Voor verdere adviezen en hoogwaardige producten kunt u altijd terecht bij tuincentrum de Oude Tol in Wageningen. We hebben alles rondom gazononderhoud onder ons dak: van meststoffen tot tuingereedschap. Tot snel!

Openingstijden & contact

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Heb je ook lentekriebels? Leef je uit in de tuin, op het balkon en terras en ga aan de slag met onze 15 tips om het komende buitenseizoen volop te kunnen genieten van alles wat groeit en bloeit.

Lees meer...

Een biodiverse tuin is een levendige tuin vol leven. Door de juiste planten te kiezen, help je bijen, vlinders, vogels en andere dieren aan voedsel en schuilplaatsen. Maar welke planten dragen echt bij aan de biodiversiteit? In deze blog ontdek je hoe je jouw tuin aantrekkelijk maakt voor allerlei dieren en welke planten daarbij een belangrijke rol spelen.

Lees meer...

Na de grote voorjaarsschoonmaak kun je aan de slag met het verbeteren en verrijken van de tuingrond, zodat je planten weer helemaal kunnen opbloeien. Hoe je dat doet? Door te composteren en te mulchen. Ons tuincentrum in Wageningen geeft je de 'ins and outs'.

Lees meer...

Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of een beginner met een paar potten op het balkon, een moestuin begint altijd met dat ene kleine zaadje. Wij geven je dé moestuintips, inclusief heerlijk recept.

Lees meer...