• Service en kwaliteit
  • Groot assortiment
  • Aantal m2 = 7.000m2
  • Net even anders
Wij zijn geopend voor afhalen

Onkruid? Soep van maken!

Onkruid? Soep van maken!

Het is lente en alles begint weer hard te groeien. Helaas steekt ook het onkruid de kop op, zoals paardenbloemen en het vermaledijde zevenblad. Maak er snel korte metten mee en maak er een overheerlijk en gezond gerecht van!

Wel of geen onkruid
Het is, vooral voor beginnende tuiniers, best lastig onkruid te herkennen. De meeste mensen weten wel hoe paardenbloemen en brandnetels eruit zien, maar met zevenblad en kleefkruid wordt het wat ingewikkelder. Het is zaak er op tijd bij te zijn, voordat het onkruid de hele tuin overneemt. Zoek bij twijfel op internet of neem een verdacht plantje mee naar ons tuincentrum en vraag een van onze medewerkers om advies. Het ene onkruid is het andere niet, sommige soorten kunnen ook heel decoratief zijn, of waardevol voor vlinders (brandnetels!), maar we richten ons hier nu op de woekerende, verstikkende en dus ongewenste exemplaren. Wanneer u ze ontdekt en met wortel en al heeft verwijderd, kunnen ze natuurlijk niet op de composthoop. Weg ermee! Maar u kunt er ook mee aan de slag in de keuken, om er een smakelijke, gezonde en goedkope maaltijd van te maken. Zolang u ze niet bespoten heeft met een chemisch bestrijdingsmiddel natuurlijk. Een paar suggesties.

  • Brandnetel-, zevenblad- en paardenbloemsoep: Fruit fijngesneden ui en wortel in een pan met olijfolie en voeg er dan het schoongemaakte, jonge blad van zevenblad en paardenbloem en de toppen van brandnetels aan toe. Doe er groentebouillon bij en laat 15 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met room, zout en peper.
  • Zevenbladpesto: Neem twee handen vol verse zevenbladblaadjes, maak ze schoon en snijd ze iets kleiner. Pureer ze in een mixer met 6 halve walnoten of 50 gr pijnboompitjes, 2 tenen knoflook, 150 ml olijfolie of koolzaadolie, 100 gr parmezaanse of belegen Stolwijker kaas en naar smaak met peper en zout. Lekker op stok- of landbrood.
  • Paardenbloemsalade: Bak 200 gr spekblokjes uit en laat ze afkoelen. Maak 250 gr paardenbloemblad schoon en verwijder de bloemen en harde stelen. Snijd 1 teen knoflook fijn en meng deze met 8 eetlepels hazelnootolie, 5 eetlepels witte wijnazijn, 2 eetlepels scherpe mosterd en wat zout en peper. Kook 12 kwarteleitjes hard, pel en halveer ze. Hussel de paardenbloembladeren met de dressing en 12 gepelde en gehalveerde walnoten en leg er de eitjes op. Weegbree en vogelmuur kunnen ook prima in deze salade!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Hoeveel kerstlampjes heb je nodig voor in de boom? En welke soorten kerstverlichting zijn er?

Lees meer...

In deze blog leer je meer over vijf winterbloeiers die jouw tuin doen stralen, zelfs in de koudste maanden.

Lees meer...

In deze blog ontdek je de vijf mooiste kerstplanten voor binnen die je niet mag missen.

Lees meer...

De Amaryllis, met haar majestueuze bloemen en elegante uitstraling, is een geliefde plant onder bloemenliefhebbers.

Lees meer...