De tijd van kamerplanten komt er weer aan, heb jij al een keuze kunnen maken voor welke kamerplant je dit najaar gaat? We hebben genoeg keuze voor je uit grote kamerplanten, bloeiende kamerplanten, makkelijke kamerplanten en groene kamerplanten. Alle bijzondere kamerplanten en sterke kamerplanten hebben wij in Wageningen te koop staan voor jou.
Kamerplanten die perfect zijn voor het najaar
Omdat het tuinseizoen ten einde komt, houdt dat niet in dat we binnenshuis onze groene vingers niet mogen gebruiken: kamerplanten kunnen namelijk het gehele jaar rond binnen staan. Verzorging van jouw hippe kamerplanten is hierbij erg belangrijk! Het spreekt voor zich dat het per plantensoort verschilt welke verzorging de kamerplanten nodig hebben: de ene kamerplant vraagt namelijk een stuk minder aandacht dan de andere woonplant. Zo zijn er kamerplanten die gek zijn op zonlicht en er zijn een aantal kamerplanten die het ook prima doen met weinig licht en die zeker kunnen overleven. Kies je liever voor een schaduwrijke plant? Houd er dan rekening mee dat het niet zulke snelle groeiers zijn en maar relatief weinig verzorging nodig hebben. Enkele voorbeelden van deze makkelijke planten voor in de herfst zijn:
- De Philodendron
- De Calathea
- De Kentiapalm
- De Sansevieria
De Philodendron: verzorgingstips van ons
Wist je dat de Philodendron soorten van oorsprong komen uit het regenwoud van Zuid Amerika? Wij noemen dit ook wel een tropisch plantengeslacht. Deze ,erg makkelijke, kamerplant staat in ons kikkerlandje ook wel bekend als: Deliciosa, Monstera of Gatenplant. Juist omdat het zo'n makkelijke kamerplant is, is het een zeer geliefde woonplant voor op het kantoor. Wij raden je aan om deze kamerplant één keer per week te sproeien. Verder is het handig om te weten dat Philodendron soorten prima samengaan met minder zonlicht. Andere tips: vermijd direct zonlicht, vooral het felle middag zonlicht en de ideale standplaats van de Monstera is 3-4 meter voor een raam op het noorden, 4 meter op het oosten/westen, of 5-6 meter voor een raam op het zuiden. Deze directe afstanden zorgen namelijk ervoor dat de kamerplant maximaal 3 uur direct zonlicht ontvangt. Minimale temperatuur:
- Overdag 20 ℃
- 'S nachts 16 ℃
De Calathea verzorging en tips
Ben je op zoek naar een prachtige grote plant voor de woonkamer met een unieke uitstraling? Dan zit je goed met de Calathea kamerplant. Er zijn heel veel verschillende Calathea soorten: de plant vindt zijn oorsprong in Zuid-Amerika en het Amazone gebied, van nature uit groeit deze kamerplant in de schaduw. De woonplant heeft een grote diversiteit aan kleuren en vormen van de bladeren. Voornamelijk zijn deze bladeren groen en paars van kleur, ovaal en rond van vorm. Wat ook een leuk feitje is van deze kamerplant is dat de plant bekend staat als ''The Living Plant''. Dit komt omdat deze unieke plant zijn bladeren sluit en deze 's morgens weer opent. Verder is de plant dol op wat water: het beste is om de Calathea regelmatig kleine hoeveelheden water te geven. Belangrijk is dat de woonplant in een lichtvochtige grond staat, zonder dat er hierbij een laag water onder in de pot vormt. Verder heeft de woonplant weinig licht nodig dus wij adviseren je om deze kamerplant te plaatsen op een standplaats met (half) schaduw zonder direct zonlicht.
Hoe verzorg je de mooie Kentiapalm?
De Kentiapalm staat ook wel bekend als de Howea Forsteriana en is een van de sterkste kamerplanten die je kan vinden. Net zoals de Philodendron kamerplant is het een geliefde plant voor op kantoor, aangezien de plant erg makkelijk te onderhouden en verzorgen is. Net zoals veel andere palmen, dient de Kentiapalm in een constant vochtige grond te staan, maar let er wel op dat de wortels niet in natte grond komen te staan. Daarom raden wij aan om regelmatig kleine beetjes water te geven. Denk aan eenmaal per 5 dagen in de zomer en eens per 10 dagen in de winter. Daarnaast staat de Kentiapalm goed in het donker. Is het nu zo dat jouw Kentiapalm niet goed groeit of maakt de plant weinig vers blad aan? Dan adviseren wij je om de palm een meter dichterbij het raam te plaatsen. Worden de bladeren geel of wordt de plant juist lichter van kleur? Dan kun je de palm wat verder van het raam plaatsen.
De Sansevieria verzorging
Ben je op zoek naar een échte eyecatcher, maar heb je geen groene vingers? Dan kun je de keuze maken voor de makkelijke kamerplant: de Sansevieria. Deze kamerplanten staan in Nederland beter bekend als de Vrouwentong en in België als Wijventong. Er zijn tal van verschillende Sanseveria soorten, maar de meeste soorten Sansevieria's verbruiken zeer weinig water. Wil je de Sansevieria écht dood krijgen? Dan moet je de kamerplant te veel water geven. Belangrijk is dat alle aarde goed is opgedroogd alvorens de Sansevieria opnieuw water krijgt. Houd je hier geen rekening mee? Dan is er grote kans op wortelrot. Daarnaast stelt de makkelijke kamerplant geen hoge eisen aan de lichtintensiteit. Minimale temperatuur:
- Overdag 18℃
- 'S nachts 13℃
Kamerplanten genoeg in Wageningen
Of je nu op zoek bent naar een tropische vetplant, goedkope planten, planten voor op de slaapkamer of juist makkelijke planten: je vindt het allemaal bij Tuincentrum De Oude Tol in Wageningen. Kom eens gezellig langs en ontdek het aanbod voor jezelf. Heb je niet zo veel plek thuis? Dan hebben wij ook kleine kamerplanten en hangende planten voor jou.